Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.De pijn van een scheiding


Waarschijnlijk ben je wel bekend met de theorie van Maslow. Volgens Abraham Maslow heeft ieder mens dezelfde behoeften. Maslow rangschikte deze behoeften in een bepaalde volgorde bekend als de “Piramide van Maslow”.

piramide van maslow

Volgens Maslow gaan mensen zich op een hoger liggende behoefte richten wanneer de onderliggende behoefte is vervuld. Je ziet in deze piramide dat de lichamelijke behoeftes aan eten, drinken en slapen de basis behoeften zijn. Wanneer je deze behoeften niet kunt vervullen kun je niet overleven.

Direct daarboven komen de behoeften aan zekerheid en veiligheid. Wij vinden het heel belangrijk om zeker te zijn van bepaalde zaken. Zo moet je zeker weten dan iedereen stopt voor een rood stoplicht om veilig over te kunnen steken en je moet er zeker van zijn dat je ’s nachts veilig in je huis kunt slapen.

De volgende behoefte is de behoefte aan liefde en verbondenheid. Ieder mens op deze wereld heeft hier behoefte aan, we kunnen niet zonder. We moeten liefde kunnen geven en liefde kunnen ontvangen. We moeten ons verbonden voelen met de rest van de mensheid.

Hoe en in welke mate deze behoeften vervuld worden is voor ieder mens weer anders. Sommige mensen hebben veel zekerheid nodig om zich goed te kunnen voelen, voor anderen is een minimale zekerheid voldoende.

Ook voor de behoefte aan liefde en verbondenheid geldt dat iedereen een ander niveau heeft waarbij zij zich prettig voelen. Er zijn mensen die geen minuut alleen willen zijn en je hebt solisten die er van genieten om op zichzelf aangewezen te zijn.

Waarom doet een scheiding zoveel pijn

Vanuit de piramide van Maslow bekeken, verlies je door een scheiding in een keer een groot deel van twee van je levensbehoeften. Je verliest zekerheid en veiligheid en een groot deel van wat je voelde aan liefde en verbondenheid.

Door je huwelijk had je de zekerheid dat er altijd iemand was waar je op kon terugvallen. Je had de zekerheid dat jullie samen de wereld aan konden. Je had de zekerheid dat er iemand was waarmee je alles kon delen, lief en leed. Je financiële zekerheid was in meer of mindere mate gewaarborgd.

Ook je behoefte aan liefde en verbondenheid werd voor een (groot) deel vervuld door het feit dat je iemand had om liefde aan te geven en van te ontvangen en met wie je je verbonden voelde. Je kon er zeker van zijn dat ook deze behoefte werd vervuld op een bepaald niveau.

Verlies van zekerheid en liefde

Wanneer je pas te horen hebt gekregen dat je huwelijk voorbij is, lijkt het wel alsof je deze twee levensbehoeften nooit meer vervuld zullen worden.

Toch is dat absoluut niet het geval. Maar je zult er wel aan moeten werken om die behoeften weer vervuld te krijgen in je leven.

Het is goed om je te realiseren dat je veel meer zekerheden hebt dan alleen je huwelijk. Je hebt als eerste al de zekerheid dat je een mens bent die de kracht heeft om hier bovenop te komen.

Ook zijn er vele vormen van liefde en verbondenheid naast de liefde van een echtgenoot. En waarschijnlijk ken je die ook al wel.

Misschien heb je kinderen waar je liefde aan kunt geven en die jou liefde kunnen geven. Misschien heb je een of meer familieleden waar je een goede band mee hebt. Misschien heb je goede vrienden en vriendinnen, buren, collega’s waarmee je je verbonden voelt.

Soms kan de glimlach van een vreemde je al een gevoel van verbondenheid geven. En wie weet wat er in de toekomst nog voor moois op dit gebied op je ligt te wachten….


Vragen

Heb je een vraag aan mij, aarzel dan niet om mij een te sturen.

Praten over je scheiding

Wanneer je behoefte hebt om te praten met anderen over wat je is overkomen en om ook van hen te horen hoe zij hier mee omgaan, kom dan een keer naar een van de Cambriana bijeenkomsten. Kijk op de pagina Cambriana bijeenkomsten voor de data waarop de eerstvolgende bijeenkomst gehouden zal gaan worden.


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alles wat Cambriana je kan bieden, schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief.

Je ontvangt dan direct het document “De vijf mythes over het verwerken van een scheiding”.


Inschrijven nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alles wat Cambriana je kan bieden, schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief.

Je ontvangt dan direct het document “De vijf mythes over het verwerken van een scheiding”.


Inschrijven nieuwsbrief


Cambriana helpt je:Bijeenkomsten

Cambriana boek

Online hulpprogramma
Boek

Cambriana heeft een boek geschreven over het verwerken van een scheiding.

Hierin staan de fases van de verwerking beschreven.

Lees hier meer:

Verwerking van een scheiding
Boeken:
Nieuwsbrief


Wil je op de hoogte blijven van alles wat Cambriana je kan bieden, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Je ontvangt dan direct het document “De 5 mythes over het verwerken van een scheiding”.
Alle pagina's

Hoe het voelt

Hoe nu verder

Rouwen om je huwelijk

Acceptatie van je scheidingHulp bij de verwerking

Bijeenkomsten

Online hulpprogramma

Cambriana boekVerhalen van anderen

Quotes

Boeken en films

LinksOver Cambriana

Blog

Contact

Links

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Cambriana en blijf op de hoogte van alles wat Cambriana je kan bieden. Je onvangt dan direct het document “De vijf mythes over het verwerken van een scheiding”.

Inschrijven nieuwsbrief

Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Hulp

Cambriana biedt hulp bij het verwerken van een scheiding.
Cambriana biedt je hulp aan in de vorm van een boek, een online hulpprogramma en bijeenkomsten.

Lees verder

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder