Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.Wie ben je na je scheiding

Na je scheiding zul je de vraag wie ben je, voor een deel anders gaan beantwoorden.

Dat kan je soms op de meest onverwachte momenten overvallen. Bijvoorbeeld wanneer je een opleiding gaat doen voor je werk of hobby en in het voorstel rondje wordt je gevraagd om iets over jezelf te vertellen.

Vroeger begon je dan misschien met je naam en daarna kwam: getrouwd, (wel of geen) kinderen en dan vertelde je mogelijk iets over je werk of je hobby.

Nu vertel je waarschijnlijk niets over je burgerlijke staat, maar begin je misschien direct met iets te zeggen over je werk of hobby.


Wie ben je zonder je man of vrouw

Getrouwd zijn was een deel van je identiteit, van wie je was.

Misschien was dat zelfs wel een heel groot deel van wie je was. Dat deel is nu weggevallen. Er zit als het ware een gat in je identiteit en over de vraag wie ben je moet je nu gaan nadenken

In het begin, wanneer je pas gescheiden bent of weet dat je huwelijk voorbij is, ben je alleen maar bezig met het verlies van dat deel van wie je bent.

De vrouw of man van... Je kunt het je waarschijnlijk nog helemaal niet voorstellen dat je niet meer getrouwd of samenwonend bent. Dat scenario had je nooit voorbereid.

Toch is dat nu de werkelijkheid en moet je nu, voor een deel, anders over jezelf gaan denken. Je bent niet meer een deel van een twee-eenheid. Wanneer je uit die eerste moeilijke en pijnlijke fase bent gekomen, kun je gaan nadenken over de vraag wie ben ik.


Open plek

Het feit dat een deel van je identiteit is weggevallen betekent dat er een open plek is in je leven. Het is aan jou om je identiteit te vernieuwen.

Jij bent degene die jouw, deels nieuwe, identiteit na je scheiding vorm moet gaan geven.


Wie ben je nu?

Je kunt, wanneer je daar aan toe bent, die vrij gekomen plek in jouw identiteit op verschillende manieren gaan vullen.

Sommigen vullen die plek op met een nieuwe man of vrouw.
Sommigen vullen die plek op met meer aandacht voor kinderen of hun werk.
Sommigen gaan op onderzoek uit en vullen die plek op met iets heel nieuws.
Sommigen vullen die plek met een beetje van alles.


Hoe ga jij in de toekomst de vraag “Wie ben je?” beantwoorden?

Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder