Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.Lieve getrouwde vrienden en vriendinnen,


Jullie herinneren mij waarschijnlijk als deel van een stelletje wat jullie goed kenden.
Ik ben heel lang getrouwd geweest. Ik had jarenlang een echtgenoot.

En toen, toen is mijn huwelijk ineens uit elkaar gevallen. Nu ben ik dus alleen en niet langer onderdeel van een stel.

Ik wil als eerste zeggen dat ik echt oprecht blij ben voor jullie dat jullie samen zijn en van elkaar houden. Dat jullie samen dingen doen en er voor elkaar zijn wanneer dat nodig is.

Impact

Deze scheiding heeft een grote impact op mij gehad en het verwerken daarvan kost mij veel tijd en vraagt veel van mij. Veel meer dan ik ooit had kunnen denken.

Het valt niet mee om na zoveel jaar nu alles alleen te moeten doen. Dat zullen jullie wel gemerkt hebben inmiddels. Maar ik weet dat ik hierdoor zal gaan komen.

Ik hoop dat jullie dit nooit hoeven te ervaren. Ik hoop ook dat jullie weten dat ik hier echt wel bovenop zal komen, maar dat helaas niet zo snel zal gaan als jullie misschien hopen.

Ik ben heel blij met de steun die ik van jullie heb ontvangen. Ik hoop dat ik nog lang kan rekenen op jullie hulp en steun, want dat betekent heel veel voor mij.

Maar ik wil nu graag iets met jullie delen over mijn scheiding en mijn relatie met jullie.

Besmettelijk

Als eerste wil ik zeggen dat een scheiding echt niet besmettelijk is, daar hoef je niet bang voor te zijn.

Ik merk helaas een bepaalde afstand bij sommigen van jullie. Alsof omgaan met mij zou betekenen dat ook jullie huwelijk in gevaar zou kunnen komen.

En ook alsof ik nu, als vrouw alleen, een bedreiging ben voor jullie relatie.

Ik hoop dat jullie willen inzien dat het feit dat mijn huwelijk stuk is gelopen, niets wil zeggen over jullie relatie en dat je niet bang hoeft te zijn dat je doordat je met mij omgaat in dezelfde situatie terecht zult komen.

Iets anders

Maar, ik voel ook nog iets anders. En ik weet wat dat is, want ik had het zelf ook toen ik nog getrouwd was ten opzichte van familie, vrienden en kennissen toen zij gingen scheiden.

Wat ik bij jullie voel is een bepaalde, noem het maar verwaandheid en arrogantie. Alsof jullie betere mensen zijn dan ik. Betere mensen omdat jullie relatie wel goed is, omdat het jullie wel lukt om van elkaar te blijven houden en jullie gezin in tact te laten. Ik wil jullie vragen om over die houding na te denken, want het doet mij pijn.

Ik zou willen dat ik mij zelf vroeger niet zo had gedragen ten opzichte van mijn gescheiden vrienden. Want ook ik dacht dat het mij nooit zou gebeuren en dat een scheiding altijd te voorkomen is als je maar goed je best doet voor je huwelijk.

Voorkomen

Jullie weten dat ik deze scheiding nooit heb gewild. En jullie weten ook dat ik er alles aan heb gedaan om mijn huwelijk te behouden, maar dat dat desondanks toch niet is gelukt.

Maar dat betekent niet dat ik nu minderwaardig ben en dat jullie betere mensen zijn dan ik omdat jullie relatie wel goed is.

Ik weet nu dat een huwelijk ook na heel lange tijd, zomaar ineens voorbij kan zijn zonder dat je daar nog iets aan kunt doen.

Vriendschap

Ik hoop dat jullie begrijpen waarom ik deze brief heb geschreven en dat we hier samen over kunnen praten om alle misverstanden over mijn scheiding uit de weg te kunnen ruimen.

Ik waardeer jullie vriendschap heel erg en hoop dat wij nog jarenlang vrienden kunnen blijven.

Ik hoop dat jullie mij zullen beschouwen als een goede vriendin die, alhoewel zij het nu moeilijk heeft er echt weer bovenop zal komen.

En ik hoop dat jullie mij blijven uitnodigen in jullie huis en dat jullie ook gewoon bij mij op bezoek willen blijven komen.

Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder