Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.Acceptatie

Het kunnen accepteren van je scheiding is de eerste stap op weg naar je nieuwe toekomst.

Zoeken naar het waarom

Wanneer voor jou de scheiding onverwachts kwam, zul je waarschijnlijk gaan zoeken naar het waarom. Waarom moest dit gebeuren, wat is nou precies de reden dat hij een andere vrouw heeft gezocht. Waarom was hij niet gelukkig met zijn leven. Wat is er mis gegaan? Wanneer is dat dan mis gegaan? Had het voorkomen kunnen worden?

Je denkt dat wanneer je nu maar de reden weet waarom dit is gebeurd, je het makkelijker kunt accepteren.

Daar waar je hieronder man en hij lees, kun je natuurlijk ook vrouw en zij lezen als dat beter past in jouw situatie.

Antwoorden

Wanneer je man geen, onduidelijke of leugenachtige antwoorden geeft, helpt dat je niet verder. En dan ga je zelf op zoek naar antwoorden, op zoek naar het waarom.

Je doorzoekt alles wat je nog van hem kunt vinden. Alle bewaarde brieven, kaarten, e-mails die hij je ooit geschreven heeft lees je weer door in de hoop daar een antwoord te vinden. Je praat met mensen die hem kennen, met iedereen die je misschien meer kan vertellen. Je praat met iedereen waar hij misschien wel mee gesproken heeft over zijn probleem. Je hoopt op die manier er achter te komen wat hem nou echt dwars zat. En waarom hij juist nu gekozen heeft om een einde te maken aan jullie huwelijk.

Je overdenkt jullie laatste gesprekken en probeert deze zin voor zin naar boven te halen en te analyseren. Je leest en je leest over relaties en affaires om te zien wat je nu misschien wel ziet, wat je eerder niet zag.

Analyseren

Wat heb je aan al dat geanalyseer en hoe lang moet je daar mee door gaan? Is het juist niet slecht voor je om hier steeds maar weer mee bezig te zijn? Moet je hier niet tegen vechten?

Het antwoord is dat je door dit zoeken, langzaamaan, verzoent raakt met de werkelijkheid. De werkelijkheid van het einde van je huwelijk. Dat je uiteindelijk toegroeit naar het weten dat het 'waarom' niet belangrijk is. Dat het enige wat belangrijk is het weten dat het voorbij is. Het weten dat je huwelijk over is. Het weten dat je door gaan moet gaan met je leven. Het weten dat je een nieuw leven voor jezelf op moet gaan bouwen.

Je zult doorgaan met zoeken tot je vanzelf zult merken dat het je steeds minder en minder gaat boeien. Dat er andere dingen voor in de plaats komen die je aandacht vragen en je bezig houden. Maar dat gebeurt niet van de ene dag op de andere, dat duurt zolang als het duurt......Accepteren

Wanneer je zover bent dat je weet dat je huwelijk echt voorbij is, kun je verder gaan met je leven.

Daarom is de acceptatie zo belangrijk en is het ook belangrijk dat je niet meer bezig bent met zijn leven. Maar om zover te komen kost tijd, soms veel tijd.

Wees je bewust van de gedachten die je terug brengen naar je verleden en probeer je gedachten zoveel mogelijk op het heden te richten. Je kunt voor jezelf een bepaalde tijd op de dag vastleggen waarop je van jezelf aan het verleden mag denken.
Wanneer je dan gedurende de dag merkt dat je afdwaalt naar het verleden, stop je die gedachtengang en je zegt tegen jezelf, vanavond of morgen vroeg, of wanneer dan ook ga ik hier verder over denken.

Dit zal je niet direct lukken, in de eerste periode nadat je verlaten bent, kun je waarschijnlijk alleen nog maar denken over je scheiding. Je analyseert je huwelijk tot je erbij neervalt en je gedachtes lijken altijd weer daar op terug te komen. Maar wanneer je wat verder bent kan het goed zijn om jezelf een tijdslimiet te geven voor deze gedachtes.

Feiten

Wees je ervan bewust dat je de feiten niet kunt veranderen. Wat je wel kunt veranderen is de manier waarop jij er tegenaan kijkt en mee omgaat. Probeer om vooruitgang daarin te boeken, hoe klein ook, zolang je maar vooruitgang ziet. Misschien lukt het je op een dag om een uur lang ergens anders aan te denken en om met iets bezig te zijn wat je leuk vindt. Probeer dat uit te bouwen, probeer dit ook de volgende dag weer zodat je niet aan je vorige leven denkt. Op die manier zal de toekomst langzamerhand weer iets worden wat ook zijn leuke kanten heeft.

Stapje voor stapje.... dag voor dag.....

Op een gegeven moment zul je merken dat de pijn, het verdriet, de woede en alle andere heftige emoties minder gaan worden. Je kunt dan langzamerhand over je scheiding gaan denken als aan een ervaring waarvan je kunt leren en niet zozeer een mislukking of fout die je begaan hebt.

Je zult door dit verwerkingsproces veel kennis over jezelf opdoen, je zult ook veel leren over andere mensen en over het leven in het algemeen. Je zult uiteindelijk een rijker mens worden hierdoor, je hebt de crisis overwonnen en bent sterker geworden. Maar dit zal je wel heel wat pijn en verdriet kosten.

Sterker worden

Op een gegeven moment gedurende het loslatingsproces zul je merken dat je sterker wordt. Je zult dan ook merken dat je liefde voor hem minder wordt, zeker wanneer jouw liefde onbeantwoord blijft.

Dat is vaak het moment waarop je kwaad wordt op hem. Hem gaat zien als een akelige, laag bij de grondse, zwakke persoon. Je gaat hem zien als iemand die opgeeft wanneer het moeilijk wordt. Iemand die de makkelijke weg kiest en niet vecht voor zijn huwelijk, zijn gezin. Iemand die alleen maar aan zichzelf denkt en niet aan alle anderen die hij treft met zijn daden.


Boosheid, woede en verdriet

Boosheid is vaak een onderdeel van het helingsproces. Bij de een komt het sterker naar voren dan bij de ander.

Misschien heb je periodes van woede, afgewisseld door periodes van wanhoop en verdriet. Het hoort er allemaal bij.

Zeker wanneer je man je bedrogen heeft met iemand anders voel je misschien een grote woede tegenover hem. Maar ook het feit dat hij zijn trouw belofte gebroken heeft en wil scheiden voelt als een onrecht wat jou is aangedaan.

Hij lijkt niet te merken dat hij jou zoveel pijn heeft gedaan. Het lijkt alsof het hem niets doet, alsof hij gelukkig is met het leven wat hij nu leidt. Het lijkt alsof hij nu in de wolken is met zijn nieuwe liefde.
De vergelijking met hoe jij je nu voelt kan je onderdompelen in verdriet.


Loslaten

Je bent kwaad om wat je is overkomen, kwaad om wat je hebt verloren en kwaad op degene die je dat alles heeft aangedaan.

Je bent voortdurend bezig met boos zijn op hem. Dit betekent dat je niet bezig bent jezelf van hem los te maken. In tegendeel, je bent voortdurend met hem (en haar) bezig. Je werkt niet aan jezelf, maar tegen jezelf. Je bent bezig jezelf te vergiftigen wat op den duur zelfs kan leiden tot lichamelijke klachten.

Door het los te laten maak je energie vrij voor jezelf. Energie die je nu constant weggeeft aan hem. Door wraak te willen, houdt je jezelf gevangen in het verleden en kun je al het mooie, dat het heden je te bieden heeft, niet zien.

Bedenk ook dat hij het misschien wel helemaal niet zo leuk heeft als hij nu doet voorkomen. Ook dat kan heel goed alleen maar show zijn. Hij moet leven met het feit dat hij jullie huwelijk en gezin kapot heeft gemaakt, alleen maar voor zijn eigen geluk. Dus MOET hij wel naar de buitenkant tonen dat hij nu volmaakt gelukkig is.

Nieuwe toekomst

Probeer dus te stoppen met dit soort gedachtes. Hoe gerechtvaardigd het ook is dat je kwaad bent op hem. Je helpt jezelf er niet mee en je straft hem er niet mee. Een betere straf voor hem is hem laten zien dat jij heel goed kunt leven zonder hem, dat hij echt niet onmisbaar is in jouw leven.

Vasthouden aan het verleden kost energie

Je moet loslaten om gestagneerde energie weer vrij te maken. Hierdoor komt je leven weer op gang. Door los te laten grijp je de macht terug, je kracht, die je was afgenomen. Jij hebt je energie nu hard nodig voor jezelf. Verspil het niet aan zaken die je geen goed doen.

Herinneringen

Of je je scheiding verwerkt hebt, kun je voor een deel afmeten aan het feit dat je nu op een rustige manier aan je man aan je huwelijk kunt terugdenken. Je voelt niet meer die intense pijn wanneer er een herinnering naar boven komt, of wanneer er iets gebeurt wat jullie vroeger samen beleefd zouden hebben.

De pijn zal je wel nooit helemaal verlaten, het zal je op bepaalde momenten en tijdens bepaalde gebeurtenissen blijven overvallen, maar het zijn niet meer die allesoverstjgende steken in je hart die je in het begin voelde en je zult merken dat de pijn je steeds sneller verlaat. Je zult langzaamaan leren leven met het feit dat je nu gescheiden bent, leren leven met het verlies van je man, van je gezin zoals dat eens was.


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alles wat Cambriana je kan bieden, schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief.

Je ontvangt dan direct het document “De vijf mythes over het verwerken van een scheiding”.Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alles wat Cambriana je kan bieden, schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief.

Je ontvangt dan direct het document “De vijf mythes over het verwerken van een scheiding”.

Cambriana helpt je:Cambriana boek

Online hulpprogramma
Boek

Cambriana heeft een boek geschreven over het verwerken van een scheiding.

Hierin staan de fases van de verwerking beschreven.

Lees hier meer:

Verwerking van een scheiding
Boeken:
Nieuwsbrief


Wil je op de hoogte blijven van alles wat Cambriana je kan bieden, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Je ontvangt dan direct het document “De 5 mythes over het verwerken van een scheiding”.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplichte velden
Email FormaatAlle pagina's

Hoe het voelt

Hoe nu verder

Rouwen om je huwelijk

Acceptatie van je scheidingOnline hulpprogramma

Cambriana boekVerhalen van anderen

Quotes

Boeken en films

LinksOver Cambriana

Blog

Contact

LinksNieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Cambriana en blijf op de hoogte van alles wat Cambriana je kan bieden. Je onvangt dan direct het document “De vijf mythes over het verwerken van een scheiding”.


Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder