Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.Emoties rond een scheiding

Wat kun je verwachten

Een scheiding gooit je wereld op zijn kop, de emoties kunnen daarbij hoog oplopen.

Vooraf

Helaas ben ik een ervaringsdeskundige in echtscheiding. Vanuit die ervaring wil ik graag met je delen wat ik geleerd heb de afgelopen jaren. Ik heb deze pagina geschreven vanuit mijn eigen perspectief en je zult dus lezen over een vrouw die door haar man is verlaten en als gevolg daarvan is gescheiden. Ik hoop dat wanneer voor jou een andere situatie van toepassing is, het je toch kan helpen.

En er zit WERK in verwerking van een scheiding. Je zult werk moeten verrichten om hier weer bovenop te komen. Je hebt waarschijnlijk nooit gevraagd om een scheiding, je hebt dit nooit gewild, maar toch wordt je ermee geconfronteerd en nu zul je wel moeten.

Schok

Een echtscheiding is nooit makkelijk. Het is in mijn beleving een diep pijnlijke gebeurtenis. Waarschijnlijk (en hopelijk) is dit het ergste wat je ooit hebt meegemaakt. Ik vermoed dat je ook niet voor niets op deze pagina terecht bent gekomen. Je hebt een geweldige schok gehad en die dreunt nog na. Vrijwel alles waarvan je dacht zeker te kunnen zijn is verdwenen.

Op deze pagina staan een aantal van de emoties die je kunnen overvallen, staat een stukje over de veelgestelde vraag hoe lang gaat dit duren en worden hulpmiddelen aangereikt die je kunnen helpen bij het verwerken van je scheiding.

Het is mijn ervaring dat er niet veel mensen zijn die kunnen invoelen wat je doormaakt bij een onverwachte en ongewilde scheiding. Die begrijpen wat het voor jou betekent om plotseling niet meer getrouwd te zijn, niet meer samen te zijn, zoals je dat een groot deel en soms wel bijna je hele leven bent geweest. Die begrijpen hoe het voelt om je toekomst ineens te zien verdwijnen.

Niet veel mensen kunnen zich indenken wat het met je doet wanneer je man je ineens behandelt als een vreemde. Die lijkt te zijn vergeten dat jullie al die jaren gedeeld hebben, die het hele verleden wil wegpoetsen alsof het nooit gebeurd is. Die zo snel mogelijk van je wil scheiden.

Voorbij

Mensen denken soms dat jullie het slecht hadden samen en dat je nu opgelucht bent dat het voorbij is. Terwijl jij voor jouw gevoel een normaal huwelijk had tot het moment dat je je man hoorde vragen om een scheiding, of tot het moment dat je er achter kwam dat hij een ander had.

Opmerkingen als: Tja, jullie waren ook altijd... of jullie deden nooit.... doen je geen goed en geven volgens mij de angst aan van degene die dit zegt om voor zich zelf maar een reden te vinden om te denken dat zij heel anders met hun partner omgaan en dat dit hen dus nooit kan gebeuren.

Een normale menselijke reactie denk ik. Maar dit kan wel weer maken dat jij je schuldig gaat voelen aan de breuk.


Bedrogen worden

Wanneer je man je heeft bedrogen en een nieuw leven met iemand anders gaat beginnen, voel je je waarschijnlijk aan de kant gezet als oud vuil. Bedrogen worden slaat een diepe, diepe wond in je ziel, in je hart.

Je vertrouwen is beschaamd door degene die je het meeste van allen vertrouwde. Het is ook een van de meest vernederende ervaringen die je kunt meemaken.

Peptalk

Anderen proberen om je op te peppen. Zij vertellen je dat je een geweldig persoon bent en dat je je moet richten op de goede toekomst die voor je ligt en dat je je niet moet focussen op je verleden. Goed bedoeld, maar in het begin zie je waarschijnlijk geen enkele waarde in een leven zonder je man. Het is nu nog te vroeg om aan de toekomst te kunnen denken als iets wat prettig zou kunnen zijn.Herstel na de scheiding

Het kan lang duren voor je weer hersteld bent. Zeker wanneer je een langdurig huwelijk achter de rug hebt en de wens om te scheiden voor jou onverwacht kwam. Wanneer er ook nog een derde in het spel is, maakt dat het allemaal nog moeilijker.

Zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen kan dalen een dieptepunt en het is een enorme opgave om dat weer te herstellen. Je moet weer geloof in jezelf opbouwen en daar zul je alle kracht die je in je hebt voor moeten gebruiken. Het kost veel tijd en veel werk aan jezelf om hier overheen te komen, om weer zekerheid in jezelf te vinden.

Langdurig huwelijk

Bij een langdurig huwelijk weet je bijna niet hoe het leven zonder je man er uit ziet. Ook al ben je altijd nog zo zelfstandig geweest, er was altijd iemand op de achtergrond waar je op terug kon vallen als dat nodig mocht zijn. En die persoon is nu plotsklaps verdwenen.

Het empty nest syndroom kan zich nu extra gaan aandienen. Wanneer je kinderen hebt die het huis op een gegeven moment verlaten, zou je elkaar moeten hebben en zou je samen de derde helft van je leven vorm moeten gaan geven. Daar sta je nu alleen voor en het gemis van het gezin zoals je dat jarenlang gehad hebt, kan je dan extra zwaar vallen.

Gezin

Wanneer je kinderen hebt is het feit dat je gezin nooit meer compleet zal zijn ook een moeilijk punt. Misschien heb je jarenlang van alles door de vingers gezien en gedaan wat je kon voor het behoud van je gezin en nu valt het ondanks al je werk toch uit elkaar. Dit wilde je je kinderen maar al te graag besparen.

Diepe wond

Je zult waarschijnlijk ook merken dat er redelijk snel van je verwacht wordt dat je er overheen bent. Alles is nu toch geregeld en iedereen heeft zijn draai weer gevonden. Niets is minder waar, van buiten mag het dan heel wat lijken, van binnen ben je nog helemaal rauw en bloedt je nog erg snel.

Familie en vrienden

Een echtscheiding raakt het leven van veel meer mensen dan alleen de twee ex-partners. In de eerste plaats raakt het de kinderen die jullie misschien samen hebben, maar ook beide families worden ermee geconfronteerd.
Denk ook aan jullie gezamenlijke vrienden en kennissen, de buren, je collega's.

Een goede vergelijking vind ik het beeld dat een echtscheiding zich uitbreidt zoals de rimpels in een kalm wateroppervlak wanneer je er een steen in gooit.

Alles wordt anders

Na je scheiding blijft niets meer hetzelfde. Er is een tijd vóór de scheiding en een tijd erna. Het is aan jou om ook van de tijd na de scheiding iets goeds te maken. Om je leven weer zo goed als mogelijk op te bouwen uit de puinhopen die er achter bleven.
Alle pagina's

Hoe het voelt

Hoe nu verder

Rouwen om je huwelijk

Acceptatie van je scheidingVerhalen van anderen

Quotes

Boeken en films

LinksOver Cambriana

Blog

Contact

Links


Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder