Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.Hoe nu verder na je scheiding?

Wat kun je doen voor de verwerking van je scheiding.

Waar sta je nu

Wat is er gebeurd? Wat staat er te gebeuren?

Ben je gescheiden, of heb je net gisteren te horen gekregen dat hij wil scheiden van je? Zit je midden in een akelige strijd om het huis, "de spullen" en de fotoalbums?

Afhankelijk van het stadium waarin je nu bent en wat jou persoonlijk aanspreekt, zul je de tips, raadgevingen en waarschuwingen die hieronder staan moeten filteren en eruit halen wat jou op dit moment het meeste aanspreekt.

Zorg voor jezelf

Maar...wat je ook doet, of niet doet, denk aan het volgende:

- Zorg dat je goed eet, je hebt al je krachten nodig om weer vooruit te komen.
- Zorg dat je goed rust.
- Ga naar je huisarts voor ernstige slaapproblemen of andere klachten.

Stap voor stap

Probeer in het begin van minuut tot minuut te leven, stap voor stap, dag voor dag. Verder naar de toekomst kijken lukt in het begin meestal niet. Maar het is uiterst belangrijk om iets te doen, om je heling zelf in gang te zetten. Ook al is het maar een klein stapje, neem dat stapje, iedere dag, het zal je goed doen. Onthoud ook dat dit een tijdelijke fase is, dat je je niet altijd zo zult blijven voelen.

Hoe verwerk je dit

Het einde van een huwelijk is helaas onderdeel van het leven. Het overkomt velen. Ieder mens reageert op haar of zijn eigen manier hierop. Hoe je een scheiding ervaart en hoe je erop reageert is het gevolg van een aantal factoren:

♦ De manier waarop je huwelijk eindigde (Kwam het onverwacht? Was er een ander in het spel?)

♦ Wat voor huwelijk julie hadden (Deden jullie veel samen? Hoe lang waren jullie getrouwd?)

♦ Ieders eigen persoonlijkheid en manier van omgaan met moeilijke situaties

♦ Je ervaringen in het verleden, inclusief wat je geleerd hebt van scheidingen in je omgeving

♦ De steun die je krijgt van anderen in het verwerken van dit gebeuren

Men zegt: De tijd heelt alle wonden.

Helaas is er meer voor nodig om je wonden te helen dan alleen tijd. Met het verstrijken van de tijd genees je niet vanzelf. Je moet er ook zelf iets voor doen. Dan zal de tijd je helpen en zul je merken dat je langzamerhand weer sterker wordt.Herstel na de scheiding

Hieronder heb ik een aantal zaken opgeschreven die je kunt doen, of die je eigenlijk voor een deel wel moet doen voor je herstel. Ze staan in een willekeurige volgorde beschreven, lees ze, kijk wat jou aanspreekt op dit moment en gebruik dat.

♦ Lezen
♦ Afstand nemen
♦ Schrijven
♦ Lichamelijke activiteit ondernemen
♦ Praten
♦ Hulp zoeken♦ Lezen

Je denkt misschien dat jij de enige bent die dit overkomt op deze leeftijd en na zo lang samen geweest te zijn. Helaas is dit niet zo, er zijn duizenden mensen die dit meegemaakt hebben.

Lezen over mensen in dezelfde of vergelijkbare situatie zitten kan je helpen je eigen situatie beter te begrijpen en het kan je ook helpen aan inspiratie om door te gaan. Op de pagina "Boeken, artikelen en films" staan een aantal boeken en films en een aantal interessante artikelen over het einde van een relatie.
Op de pagina "Verhalen" staan verhalen van anderen die min of meer hetzelfde hebben meegemaakt.

♦ Afstand nemen - los laten

Dit is een van de moeilijkste dingen om te doen. Wanneer je een groot deel van je leven alles met hem gedeeld hebt, alles van hem wist, moet je nu overgaan naar een leven zonder hem. En dat moet je bewust doen. Je wilt misschien nog een laatste poging ondernemen, hem nog een keer spreken en miscchien, misschien komt hij dan wel weer terug, denk je.

Toch ben je beter af wanneer je dat niet doet, niet meer probeert contact te hebben, hem los laat. Probeer zoveel mogelijk afstand te nemen. Lichamelijk en geestelijk. Wanneer hij er nog over twijfelt weet hij je heus wel weer te vinden.

Minimaal contact

Dus wees niet bang om over te gaan naar minimaal contact. Je zult jezelf waarschijnlijk af en toe moeten tegen houden, want je wilt zo graag je oude leven weer terug. Je hoopt dat hij inmiddels tot de conclusie is gekomen dat hij zich vergist heeft. Wanneer dat het geval zou zijn is het aan hem om de eerste stap te zetten naar een eventuele verzoening. Daarna is het aan jou om te kijken of je hem wel weer terug wilt in je leven, met alles wat je nu weet. Maar wanneer hij dat (nog) niet doet, moet je gaan leren om zonder hem te leven. Loslaten is een van de eerste stappen om te ondernemen.

Laat het aan hem over om contact met je op te nemen. En wanneer hij dat doet, probeer het dan zo luchtig mogelijk te houden. Mocht hij er zelf nog over twijfelen, dan zal hij eerder terugkomen wanneer je hem niet achtervolgt. Ga ook niet proberen hem een schuldgevoel te geven, tenzij je wilt dat hij uit medelijden met jou weer terugkomt.

Je zegt dat je nog van je man houdt. Dat zul je misschien nog een tijd blijven voelen. Wanneer jullie nog contact hebben zal dat gevoel waarschijnlijk ook nog wel gevoed blijven. Misschien is je man af en toe wel aardig of zelfs lief tegen je. Dat maakt het des te moeilijker om hem los te laten. Maar wanneer hij niet echt terugkomt op zijn beslissing om bij jou weg te gaan, zul je hem toch moeten loslaten.

Geen sms, geen mail

Probeer om een maand geen contact te hebben met hem. Wanneer je zaken moet regelen vanwege de kinderen of voor de scheiding, doe dat dan op een zakelijke manier. Maar neem verder gedurende deze periode geen contact met hem op, geen telefoontjes, geen smsjes, geen mail, niets. Op die manier leer je jezelf, net als een alcoholist die van de drank af probeert te komen, om te leven zonder hem.

De waarheid

Het contact opnemen met haar, die vuile .... om haar eens goed de waarheid te zeggen is ook geen goed plan. Zij zou het waarschijnlijk opvatten als laster en nu zeker weten dat alles wat hij over jou verteld heeft echt waar is. Je bent inderdaad dat wraakzuchtige loeder waar zij hem van verlost heeft. Laat haar! Jij weet hoe het werkelijk gegaan is.

Wanneer zij haar leven wil delen met een man die zijn vrouw bedriegt, iemand waarvan zij weet dat hij goed is in het vertellen van leugens, dan is dat haar (domme) keuze en moet zijzelf de gevolgen daarvan ondergaan. Want, zoals de Engelsen zo mooi zeggen: "What goes around, comes around.".


♦ Schrijven

Schrijven is een uitstekende manier om controle over je gevoelens te krijgen. Een goede manier om alles een plaats te geven. Het is een van de meest makkelijke dingen om te doen.

Ga gewoon schrijven, pak een schrift, een kladblok of wat dan ook en schrijf alles wat er bij je opkomt op. Gebruik je laptop of PC om je gedachtes op te slaan als je dat liever doet.

Wanneer je ervoor zorgt dat je zeker weet dat niemand ooit kan zien wat je geschreven hebt, ben je vrij om alles wat in je opkomt, wat je bezig houdt, op papier te zetten. Dat kan een heel bevrijdende ervaring zijn. Het is raar, maar zo gauw je een gedachte op papier gezet hebt, kun je er wat meer afstand van nemen. Het is er uit, je bent er voor nu even klaar mee.

Gedachten op papier

Het opschrijven van je gedachten helpt je meer dan er in je hoofd eindeloos over door blijven malen. Praten helpt meestal nog beter, maar omdat je waarschijnlijk niet dag in dag uit met iemand erover kunt praten, is schrijven de op een na beste manier.

Zet al je verdriet op papier, beschrijf hoe het voelt, wat je mist. Schrijf op waar je bang voor bent, bang voor eenzaamheid, bang voor geldgebrek, bang voor roddels van mensen. Schrijf op waarom je zo kwaad op hem bent, waarom je het allemaal zo oneerlijk vindt, wat voor straf hij in jouw ogen verdient heeft voor het verbreken van zijn beloftes.

Vertel op papier wat je denkt dat er verkeerd aan je huwelijk was. Wat er goed aan was. Wat je beter had moeten doen, wat hij beter had moeten doen.

Kortom schrijf, schrijf schrijf. Als je het nodig hebt, schrijf dan de hele dag door, probeer onopvallend een bloknote bij de hand te hebben en schrijf alle gedachtes over je scheiding op. Je hoeft niet bang te zijn dat je iemand kwaad doet met wat je noteert, je hoeft je gedachtes ook aan niemand uit te leggen, je schrijft ze alleen op voor jezelf.

Brief

Schrijf als je dat wilt een brief aan je man, schrijf als je dat wilt een brief aan zijn nieuwe vriendin. Maar stuur deze brieven niet naar hen toe, gebruik ze alleen voor je eigen genezing.

Gooi al je boosheid, verdriet en angsten eruit op papier. Misschien schrijf je honderd keer hetzelfde, maakt niet uit papier is geduldig. Misschien denk je de volgende dag heel anders over wat je de dag ervoor geschreven hebt, geeft niet, noteer gewoon wat je vandaag voelt en wat je vandaag denkt.

Wanneer je bang bent dat iemand uiteindelijk toch zal lezen wat je opgeschreven hebt, vernietig dan elke week alles. Het is niet nodig om het te bewaren. Het heeft zijn werk gedaan, teruglezen kan leerzaam zijn, maar de grootste winst zit hem in het opschrijven van je gevoelens en gedachtes.

Het opschrijven van je gedachten en gevoelens maakt je bewust van deze zaken. Het opschrijven helpt je om orde te scheppen in de mallemolen van gedachten die door je heen razen.

Cambriana heeft een online hulpprogramma ontwikkeld met gerichte schrijfoefeningen die je kunnen helpen om de verwerking van het einde van je huwelijk of relatie beter te laten verlopen. Kijk op de pagina Online hulpprogramma voor de details over dit programma.

♦ Lichamelijke activiteit

Een goede manier om woede en agressie weg te werken is jezelf lichamelijk moe maken door sport. Je kunt dan alle opgekropte kwaadheid eruit krijgen.

Je hoeft niet perse naar een fitness instituut om jezelf moe te maken. Wandelen, hardlopen en fietsen zijn ook goede manieren om energie kwijt te raken. Zelfs fanatiek schoon gaan maken kan je helpen, het hele huis van top tot teen met de stofzuiger bewerken kan je een goed gevoel geven.

Het gaat er niet om wat je doet, als je maar iets doet waarbij je energie kwijt raakt en als het even kan ook nog dusdanig bezig bent dat je even niet aan je scheiding hoeft te denken.

♦ Praten

Waarschijnlijk heb je, zeker in het begin, een enorme behoefte om erover te praten. Praten is een vorm van verwerken. Wanneer je je gedachten uitspreekt kun je ze los laten en wat meer van afstand bekijken.

Praat er net zo lang over tot je geen behoefte meer hebt om er iets over te zeggen. Vertel je verhaal zo vaak als het voor jou nodig is. Je zou kunnen zeggen dat je erover moet praten tot het jou zelf de neus uitkomt, tot je er zelf genoeg van krijgt om erover te praten.

Zoek iemand die naar je luistert, bij wie je jezelf kan zijn, met wie je in vertrouwen kunt spreken. Dat kan een familielid zijn, een goede vriendin, een therapeut. Vertel je verhaal zolang dat nodig is voor jou.

Oplossing

Toch wil ik nog wel een paar dingen opmerken.
Verwacht niet van degene waarmee je praat dat die persoon met een oplossing voor je pijn en verdriet kan komen. Sterker nog, luister kritisch naar advies en vertrouw uiteindelijk voornamelijk op je eigen oordeel.

Lucht je hart alleen tegen mensen die je echt kunt vertrouwen. Waarvan je zeker weet dat ze niets door zullen vertellen. Wat dat betreft is een professional vaak de beste oplossing.

Zoek iemand die kan begrijpen in welke emotionele staat je bent, die weet dat je waarschijnlijk dingen zult zeggen waar je later weer anders over zult denken. Die snapt dat je in je boosheid misschien dingen zegt die je niet echt meent.

♦ Hulp zoeken

Wanneer jij denkt dat je er alleen niet uitkomt, dat je niet door je verdriet heenkomt, wanneer je geen uitzicht ziet, of wanneer je er eens met een buitenstaander over wilt praten, ga dan op zoek naar professionele hulp.

Schaam je niet, en wees niet onnodig stoer, dit is een van de ergste dingen die een mens kan overkomen en het is heel normaal om hulp te zoeken bij het verwerken hiervan. Je gaat toch ook naar de tandarts wanneer je kiespijn hebt, waarom zou je zielepijn dan niet laten behandelen? Ga op zoek naar een psycholoog, of naar een andere therapeut waar je mee kunt praten. Kijk op de pagina Hulp, hoe Cambriana je verder kan helpen.


Vragen

Heb je een vraag aan mij, aarzel dan niet om mij een te sturen.

Praten over je scheiding

Wanneer je behoefte hebt om te praten met anderen over wat je is overkomen en om ook van hen te horen hoe zij hier mee omgaan, kom dan een keer naar een van de Cambriana bijeenkomsten. Kijk op de pagina Cambriana bijeenkomsten voor de data waarop de eerstvolgende bijeenkomst gehouden zal gaan worden.


Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alles wat Cambriana je kan bieden, schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief.

Je ontvangt dan direct het document “De vijf mythes over het verwerken van een scheiding”.Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alles wat Cambriana je kan bieden, schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief.

Je ontvangt dan direct het document “De vijf mythes over het verwerken van een scheiding”.

Cambriana helpt je:Bijeenkomsten

Cambriana boek

Online hulpprogramma
Boek

Cambriana heeft een boek geschreven over het verwerken van een scheiding.

Hierin staan de fases van de verwerking beschreven.

Lees hier meer:

Verwerking van een scheiding
Boeken:
Nieuwsbrief


Wil je op de hoogte blijven van alles wat Cambriana je kan bieden, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Je ontvangt dan direct het document “De 5 mythes over het verwerken van een scheiding”.
Alle pagina's

Hoe het voelt

Hoe nu verder

Rouwen om je huwelijk

Acceptatie van je scheidingHulp bij de verwerking

Bijeenkomsten

Online hulpprogramma

Cambriana boekVerhalen van anderen

Quotes

Boeken en films

LinksOver Cambriana

Blog

Contact

Links

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Cambriana en blijf op de hoogte van alles wat Cambriana je kan bieden. Je onvangt dan direct het document “De vijf mythes over het verwerken van een scheiding”.


Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Hulp

Cambriana biedt hulp bij het verwerken van een scheiding.
Cambriana biedt je hulp aan in de vorm van een boek, een online hulpprogramma en bijeenkomsten.

Lees verder

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder