Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.Beloofd is beloofd, of toch niet?

Wanneer je Wikipedia er op naleest lees je het onderstaande:

Een belofte is een toezegging iets te doen of te laten.
Vaak spreekt men informeel een belofte uit, bijvoorbeeld: "Je krijgt het boek morgen van me terug." of nadrukkelijker: "Ik beloof je dat je het boek morgen terugkrijgt."

Volgens de algemene regels van fatsoen behoort men zo'n belofte na te komen. Weet men niet zeker of men daaraan kan voldoen, dan moet men ook niets beloven.

Een belofte die juridisch wordt afgelegd is de seculiere versie van de eed, een plechtige verklaring dat men de waarheid spreekt of zal spreken, of iets belooft te doen. Wie zo'n belofte niet nakomt is strafbaar wegens meineed.Trouwbelofte

Een trouwbelofte valt volgens deze beschrijving dus onder de categorie informele beloften. Je bent namelijk niet strafbaar wanneer je hem breekt.

En zelfs de algemene regels van fatsoen lijken hier niet te gelden. Kennelijk is de trouwbelofte een belofte die je ongestraft kun verbreken als er iets beters of anders op je pad komt.

Bij wat verder onderzoek kwam ik op een site een aantal antwoorden tegen op de vraag waarom mensen zich niet aan hun trouwbelofte houden.

Als beste antwoord is hier gekozen voor een antwoord wat zegt dat het een kwestie is van voortschrijdend inzicht.Twee partijen

Het wordt pijnlijk wanneer een van de twee huwelijkspartners niet meer verder wil met het huwelijk, maar dat voor de ander nog steeds geldt dat een huwelijk voor het leven is. Dan vertrekt de een naar een nieuw (en in zijn of haar ogen beter) leven en de ander blijft verdrietig en vaak wanhopig achter.

De vertrekkende partner kan zich vaak maar moeilijk inleven in wat het voor de achterblijver betekent. En andersom kan de achterblijvende partner zich niet indenken hoe iemand zoiets kan doen. Een wereld van verschil.

De vertrekkende partner is blij dat de trouwbelofte niet meer letterlijk hoeft te gelden, terwijl de achterblijvende partner zou willen dat scheiden verboden was.

Voor de achterblijvende partner is het vaak moeilijk om te aanvaarden dat bijvoorbeeld een winkeldiefstal wel bestraft wordt maar dat iemand alleen achterlaten de gewoonste zaak van de wereld lijkt te zijn.Voor het leven

Misschien is het wel te veel gevraagd om een belofte te doen die de rest van je leven gaat gelden. Misschien kun je dat gewoonweg wel helemaal niet overzien.

Misschien zou het goed zijn om aan het begin van een huwelijk te peilen hoe beiden denken over het huwelijk en over hoe lang en onder welke condities en voorwaarden het zou moeten duren. En hoe er gesleuteld zal gaan worden aan het huwelijk wanneer het voor een van de twee niet meer is wat het zou moeten zijn.

Pamela Haag heeft tijdens interviews voor haar boeken een middenweg ontdekt tussen eeuwige trouw en levenslange verkering: het flexibele huwelijk.

Ze schrijft hierover in haar boek Huwelijk 2.0 onder andere: “Er zijn conflictarme, middelmatige huwelijken die toch gaan scheiden. Het doel van dit boek is dat die melancholieke, conflictarme huwelijken een stem krijgen. Het zijn 'acceptabele' huwelijken die 'gered' kunnen worden van een scheiding.”Is het tijd om anders te gaan denken over het huwelijk? Het zou wellicht veel pijn en verdriet voorkomen.
Alle pagina's

Hoe het voelt

Hoe nu verder

Rouwen om je huwelijk

Acceptatie van je scheidingVerhalen van anderen

Quotes

Boeken en films

LinksOver Cambriana

Blog

Contact

Links


Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder