Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.Je status en je scheiding


Je status is je positie in de maatschappij.
Je hebt een bepaalde positie, vanwege je beroep of je afkomst, maar ook vanwege je huwelijkse staat.

Het hebben van een hoge status is fijn. Je geniet dan vaak allerlei voordelen, die variëren van uitgenodigd worden voor bepaalde evenementen tot als waardevol element van de samenleving worden beschouwd.

Een van de (vele) dingen die je verliest bij een scheiding is je status als getrouwd persoon.

Vrijgezel, single

In onze maatschappij heeft het hebben van een partner een hogere status dan alleen zijn. Dit geldt voor vrouwen meer dan voor mannen. We hebben wel de uitdrukking een begeerlijke vrijgezel, maar niet een variant daarop voor vrouwen.

Het wordt zelden of nooit echt uitgesproken, maar je weet dat je voor de maatschappij minder van belang lijkt te zijn wanneer je geen partner hebt.

Dit verlies van status kan een behoorlijke deuk in je zelfvertrouwen opleveren. Je voelt je misschien minderwaardig en bent jaloers op degenen die wel de status hebben van getrouwd zijn.

Loss of Status After Divorce: Or the New Invisibles

Deze (Engelse) blog post van "Divorced at 50" stelt dat je (als vrouw) een soort van onzichtbaar wordt na je scheiding.

"After a long, honest conversation, the one thing that Sherry regretted was her loss of social status. I agreed with her assessment. We were the new invisibles. No one, not our old couples friends or the men our age that we encountered, noticed us much any more."Status verlies

Alain de Botton heeft een uitgesproken mening over status. En over wat het verlies ervan met je doet.

Hij richt zich met name op de status die een baan je geeft, maar je kunt dit voor een groot deel ook vergelijken met de status die het hebben van een partner je geeft.

De Botton vindt het jammer dat mensen voornamelijk naar een klein deel van iemand kijken om te bepalen wat hij of zij waard is. Er wordt niet gekeken naar het grote geheel.

En dat is wat er volgens mij ook gebeurt wanneer je je status als getrouwd persoon verliest. Je wordt beoordeeld op het feit dat je geen man (of vrouw) meer hebt en al het andere wat je te bieden hebt als persoon wordt genegeerd. Het lijkt wel alsof je meer je best moet doen om anderen ervan te overtuigen dat jij echt wel de moeite waard bent.

Remedie

Volgens de Botton is de remedie hiertegen jezelf te omringen met mensen die jou als persoon willen leren kennen en die niet alleen kijken naar het feit of je wel of niet een partner hebt.

Mensen die jou niet beoordelen op de eerste 30 seconden van de ontmoeting, maar die verder willen kijken.

Want zoals een bekende reclame slogan al zegt: “omdat je het waard bent…” Je bent het waard om gehoord te worden, je bent het waard om liefde te krijgen. Je bent zoveel meer dan alleen het feit dat je nu geen partner meer hebt.

Status Anxiety

Alain de Botton heeft een video over Status Anxiety die je via YouTube kunt bekijken.

Status Anxiety video

"Statusangst is de prijs die we betalen voor de erkenning van dit voor iedereen zichtbare verschil tussen een succesvol en een onsuccesvol leven.
Maar er zijn manieren om die angst te overwinnen en vrede of zelfs vervulling te vinden in een volgens de heersende normen onaanzienlijk bestaan.

Alain de Botton reikt ons aan de hand van voorbeelden uit de filosofie, de kunst en de literatuur mogelijkheden aan om te ontsnappen aan de waardeoordelen van anderen en om ons zelfbeeld voortaan te laten bepalen door waarheden van een minder tijdelijke en stoffelijke aarde."Alle pagina's

Hoe het voelt

Hoe nu verder

Rouwen om je huwelijk

Acceptatie van je scheidingVerhalen van anderen

Quotes

Boeken en films

LinksOver Cambriana

Blog

Contact

Links


Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder