Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.Scheiden met waardigheid en stijl

De meeste 2-jarige kinderen komen op een gegeven moment in de peuterpuberteit, de nee fase, de terrible two’s in het Engels.

Ze ontdekken hun eigen wil en zeggen soms werkelijk overal nee op en kunnen verschrikkelijke scenes trappen. Bij voorkeur in een openbare gelegenheid als een supermarkt of zo.

Volgens de experts vertoont een kind dit gedrag omdat ze net hun zelfstandigheid aan het ontdekken zijn en begint te leren wat het wil. Maar omdat zij zich nog niet goed kunnen uitdrukken kunnen ze soms niet goed duidelijk maken wat ze nu precies willen.

Ook weten deze peuters nog niet de grenzen van wat wel en niet redelijk is en hebben ze nog niet geleerd rekening te houden met de gevoelens van anderen. Dat leidt dan weer tot frustraties en soms tot van die uitbarstingen in de supermarkt.NEE!

Ik had in het begin, toen ik nog maar net wist dat mijn huwelijk voorbij was, ook soms de neiging om gillend en schreeuwend te vechten tegen wat er gebeurde.

Ik wilde soms net als een 2-jarige keihard NEE roepen en op de grond vallen van woede en uit frustratie.

Dit was wat ik NIET wilde dat er gebeurde, ik wilde niet dat mijn leven er zo uit zag.Schreeuwen en vechten

Op een gegeven moment las ik ergens een stuk van iemand die ongeveer het volgende schreef:

“You know your marriage is over. You can leave it kicking and screaming or with dignity and grace”.

Ze schreef over de keuze die je kunt maken. Je kunt gillend en vechtend afscheid nemen van je huwelijk, maar je kunt dat ook met waardigheid en stijl doen.

De uitkomst blijft precies hetzelfde, je huwelijk is voorbij en je moet alleen verder. Maar door met waardigheid en stijl alles af te handelen houd je de eer aan jezelf en verlaag je je niet tot gedrag waar je mogelijk later spijt van kunt krijgen.

Waardigheid en stijl

Ik kan niet zeggen dat ik altijd in staat was om mijn waardigheid en stijl te behouden. Soms leek mijn gedrag meer op een tweejarig kind wat koste wat kost zijn zin door wil drijven.

Maar soms hielp het mij om te denken aan de woorden “Waardigheid en Stijl” om mijzelf te behoeden voor ongecontroleerde uitbarstingen, waar ik dan later weer met schaamte op terug keek.

Ik hoop dat de woorden waardigheid en stijl jou misschien ook kunnen helpen om hier op een volwassen en waardige manier, trouw aan je eigen stijl, mee om te gaan.


Alle pagina's

Hoe het voelt

Hoe nu verder

Rouwen om je huwelijk

Acceptatie van je scheidingVerhalen van anderen

Quotes

Boeken en films

LinksOver Cambriana

Blog

Contact

Links


Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder