Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.Scheiden na je 50e


Uit diverse onderzoeken blijkt dat het percentage scheidingen in het algemeen daalt, maar dat het percentage mensen wat gaat scheiden na hun 50e levensjaar de afgelopen twintig jaar is verdubbeld.

Dat lijkt erg veel, maar wanneer je rekening houdt met het feit dat de levensverwachting van mensen twintig jaar geleden nog veel korter was dan tegenwoordig, dan moet je ook bedenken dat vroeger veel mensen voor hun 50e al weduwe of weduwnaar waren geworden.

25, 30 of 40 jaar getrouwd


Toch blijft het een feit dat er steeds meer scheidingen voorkomen bij mensen die 25, 30 of zelfs 40 jaar getrouwd geweest zijn.

Een van de oorzaken van deze stijging die genoemd wordt, is het feit dat de huidige generatie vijftigers een huwelijk aanging om daar een persoonlijke voldoening uit te halen.

Het is de “me” generatie, die heel erg bezig is met het eigen geluk, ook al gaat dat misschien ten koste van het geluk van iemand anders.

Voor voorgaande generaties was het persoonlijke geluk minder belangrijk en waren er meer economische redenen om te trouwen en getrouwd te blijven. Voor hen was het ook belangrijker om een goede echtgenoot(e) en ouder te zijn, dan om persoonlijke voldoening te bereiken.

Daarbij komt dan ook nog het feit dat de levensverwachting van mensen veel langer is dan die van vorige generaties. Dat maakt dat je op je 50e misschien pas op de helft van je leven bent. Wanneer je je dan ongelukkig voelt in je huwelijk, heeft het nog zin om daar uit te stappen en opnieuw te beginnen.

Einde van een huwelijk


Wanneer je het bovenstaande leest zou je makkelijk voorbij kunnen gaan aan het leed wat deze scheidingen veroorzaakt.

Want wanneer het einde van het huwelijk niet door beide partners is gewenst, is het bijna onvermijdelijk dat de "achterblijvende" partij het heel erg moeilijk heeft om hier weer bovenop te komen.

De vertrekkende partner is er meestal al heel lang mee bezig, zonder daarvan iets (of heel weinig) te laten merken aan de ander. Voor hen komt het vertrek dan als een grote schok.

Ook voor de, meestal volwassen, kinderen is dit een nieuw tijdperk. Het betekent einde van hun vertrouwde ouderlijk huis en zij moeten leren schipperen tussen twee ouders. Soms gaat dat goed, soms geeft dit lange tijd veel spanningen en soms verliezen ze zelfs het contact met een van hun twee ouders.

Is dit het waard?


Ik hoop dat er ook weer een omkeer zal komen in deze trend.

Ik hoop dat degenen die niet tevreden zijn in hun huwelijk, zo ver kunnen komen dat zij hun eigen geluk toch wat meer ondergeschikt kunnen laten zijn aan het geluk van hun huwelijkspartner en kinderen.

Dat zij er eerst echt alles aan willen doen om hun huwelijk te redden. Zodat uiteindelijk niet alleen zij, maar alle betrokkenen er beter van worden.

Alle pagina's

Hoe het voelt

Hoe nu verder

Rouwen om je huwelijk

Acceptatie van je scheidingVerhalen van anderen

Quotes

Boeken en films

LinksOver Cambriana

Blog

Contact

Links


Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Hulp

Cambriana biedt hulp bij het verwerken van een scheiding.
Cambriana biedt je hulp aan in de vorm van een boek en gratis wekelijkse nieuwsbrieven.

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder