Cambriana, verwerking scheiding
Cambriana helpt je bij de verwerking van je ongewenste scheiding.Leren van je ex


Wat je kunt leren van je ex wanneer hij of zij je verlaat.

Bij een scheiding zie je vaak dat de ene “partij” op veel punten beter af is dan de andere. Over het algemeen is degene die kiest voor het beëindigen van het huwelijk, degene waar het relatief gezien beter mee gaat dan met degene die het liefst door zou willen gaan met het huwelijk.

Dit heeft een aantal oorzaken:

• Betere toekomst
Degene die een einde aan het huwelijk wil maken, doet dat omdat hij of zij een betere toekomst voor zich ziet. Zij verwachten dat ze beter af zullen zijn wanneer ze niet verder gaan met dit huwelijk.

Vaak komt dat omdat ze denken een betere partner gevonden te hebben. Het enige waar ze nu nog aan willen denken is aan hun nieuwe aanlokkelijke leven. Wanneer de huwelijkspartner die ze willen verlaten zorgt voor dwarsboming van hun plannen zullen zij zich met alle middelen daar tegen verzetten. Niets kan hen tegenhouden bij het bereiken van hun doel.

• Tijd
Degene die een einde aan het huwelijk wil maken is dit over het algemeen al (veel) langer van plan. Soms maar een maand, maar soms ook al vele maanden of zelfs jaren.

Zij zijn dus ook al langer bezig met het losmakings proces. Zij hebben zich al los gemaakt van hun huwelijkspartner en vaak ook van hun gezin.

Zij hebben afscheid genomen van hun huwelijk en alles wat daarmee samenhangt en hebben er meestal voor gezorgd dat zij een vervanging hebben voor datgene wat ze zouden gaan missen.

• PR plan
Doordat ze er al langer mee bezig zijn, hebben ze ook de tijd gehad om hun PR plan te maken. Dat is het plan waarmee zij zichzelf en de buitenwereld willen overtuigen van het feit dat het een voor hen onhoudbare situatie was geworden.

Dit plan bevat meestal een aantal redenen waarom ze niet langer met het huwelijk door konden gaan. Soms moet er echt diep gezocht worden naar redenen waarom ze uit dit huwelijk moesten stappen. Wanneer de achterblijver namelijk niet aggressief is, of te veel drinkt of het op een andere manier onmogelijk maakt om mee door te gaan, is dat nog niet zo makkelijk.....

Sommigen zijn niet zo heel goed in het bedenken van die redenen. Ik heb in de loop van de jaren al heel wat volkomen belachelijke redenen gehoord die zouden moeten gelden als rechtvaardiging voor het beëindigen van een huwelijk.

Wat kun je leren van je ex

Wanneer je dit bovenstaande leest zal misschien je eerste reactie zijn dat je absoluut niets van je ex zou willen leren. Dat kan ik mij voorstellen. Maar wanneer je er wat langer over doordenkt, zie je misschien toch wel dingen die je van hem of haar zou kunnen leren.

Ik bedoel dan vooral het feit dat zij hebben laten zien dat zij heel goed zijn in het voor zichzelf zorgen. Zij weten wat ze willen en hebben er voor gezorgd dat zij dat ook krijgen.

En nu bedoel ik natuurlijk niet dat ook jij zonder rekening te houden met je kinderen en anderen om je heen, je plan door moet gaan drukken.

Maar ik bedoel wel dat ook jij er voor moet zorgen dat jouw leven weer leuk wordt. Dat jij weer gelukkig wordt. En dat jij daar alles aan moet doen om dat te bereiken.

Dat gaat met kleine stapjes tegelijk. Soms met hele kleine stapjes vooruit en vaak zul je ook weer stapjes terug moeten doen. Het belangrijkste is dat je stapjes blijft nemen. Baby steps….

Testen

Wanneer de ergste pijn voorbij is, kun je gaan langzaamaan gaan denken over en werken aan de rest van je leven.

Beschouw deze tijd eens als de test periode voor je nieuwe leven. Je zult waarschijnlijk heel veel dingen moeten gaan uitproberen. Wat vind je leuk, wat doe je graag?

Bijvoorbeeld: Hoe zorg je ervoor dat de dagen die je alleen doorbrengt leuk zijn. Door een leuke film te huren voor jezelf? Door iemand uit te nodigen om bij je te komen eten? Door een cursus te gaan volgen die al je aandacht op eist?

Wanneer blijkt dat je iets niet leuk vindt om te doen, probeer dan iets anders.

Misschien was je er nog niet aan toe en kun je het later nog eens proberen. Maar blijf zoeken en uitproberen, net zo lang tot je iets vindt wat jij leuk vindt om te doen en wat jou helpt bij het creëren van jouw nieuwe toekomst.

Alle pagina's

Hoe het voelt

Hoe nu verder

Rouwen om je huwelijk

Acceptatie van je scheidingVerhalen van anderen

Quotes

Boeken en films

LinksOver Cambriana

Blog

Contact

Links


Blog

Op mijn blog schrijf ik regelmatig over alle zaken rondom een scheiding. Over de verwerking, maar ook over praktische zaken.
Klik hier om naar mijn blog te gaan.

Lees verder

Boeken en films

Over het einde van een relatie en scheiden is veel geschreven.

Op deze pagina staan een aantal boeken, films en artikelen die je misschien kunnen helpen.


Lees verder

Cambriana is er voor jou

Over deze site

Deze website heb ik in eerste instantie gemaakt voor vrouwen die, net als ik, na een langdurig huwelijk opeens te maken kregen met een ongewenste echtscheiding. Voor hen voor wie, totaal onverwacht, de bodem uit hun leven geslagen werd.

Vrouwen en mannen

Hoewel deze site voornamelijk gericht is op vrouwen weet ik inmiddels vanuit de vele reacties die ik heb gekregen, dat deze site ook hulp biedt aan mannen in dezelfde situatie. En ook vrouwen die een veel kortere relatie achter de rug hebben blijken veel aan deze site te hebben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of je nu man, vrouw, jong of oud bent, je gaat allemaal min of meer hetzelfde proces door.

Lees verder